Sport

Nieuwe interactieve Beweegroute

Datum: 17 augustus 2021
De openbare ruimte wordt steeds meer gezien als een van de meest gebruikte plekken om te bewegen. Zeker naarmate mensen ouder worden, maar ook bij jongeren zie je duidelijk het stijgend belang van de openbare ruimte en natuur voor allerlei sportactiviteiten en sportevenementen. De cijfers: maar liefst 69% van de sportieve populatie maakt graag gebruik van outdoor voorzieningen of natuurlijke locaties voor sportbeoefening*. Natuurlijke omgevingen zoals bossen, parken en ander groen worden dus in toenemende mate belangrijker voor jong en oud. We moeten dus een omgeving zien te creëren waarin iedereen wordt uitgedaagd om te blijven bewegen. Ook de mogelijkheid om gelijk vanaf de voordeur te kunnen sporten, is belangrijk. In de top vijf sporten bij volwassenen zie je sportief fietsen, sportief wandelen en lopen terugkomen. Allemaal sporten die in onze buitenruimte worden beoefend. Deze omgeving moeten we dus verder gaan ontwikkelen zodat deze nog beter benut kan worden en nog meer uitnodigt om te bewegen.
Ons concept voor een interactieve beweegroute maakt het mogelijk om voor alle doelgroepen op zijn of haar niveau te bewegen. Binnen het concept wordt gebruik gemaakt van bestaande elementen in het landschap en bestaande toestellen eventueel aangevuld met nieuwe elementen, die zoveel mogelijk passen bij de specifieke locatie, het plaatselijke landschap en de doelgroepen. Deze route is bedoeld voor kinderen die kunnen spelen, ouderen die kunnen wandelen, en sporters om te kunnen trainen.
Met name voor sporters die graag hun training doen in de buitenruimte is er de sport-route met app-optie. Door het scannen van een QR-code kom je bijvoorbeeld op een website of app van jou buurt of gemeente. Daar kan je vervolgens jouw leeftijd, ervaring en soort training (kracht/uithouding/mobiliteit) invullen. Hierna krijg je per checkpoint op de route een oefening met bijhorende informatie zoals het aantal herhalingen, sets, tijdsduur en aandachtspunten. Het is de bedoeling dat je kunt starten op een willekeurig punt in de route om zo je training te starten. Daarmee krijg je de gewenste variatie in je training, terwijl je ook je trainingen kunt bewaren en prestaties kunt verbeteren. “Waar maak je deze routes?” , hoor ik je denken. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in een groene bosrijke omgeving, een verbinding tussen verschillende sport- en speelplekken in de gemeente of misschien tussen verschillende belangrijke bezienswaardigheden in stad of dorp. Een simpele maar logische inpassing van de juiste elementen in het landschap, die gezamenlijk de beweegroute vormen. “Voor wie zijn deze beweegroutes?” Voor alle doelgroepen. We willen niet dat selecte groepje sporters bedienen of enkel de spelende kinderen maar juist zo veel mogelijk alle inwoners, en dat kan met een integrale aanpak.
Blog - Interactieve beweegroute
Voor jongeren, volwassenen en ouderen betekent bewegen gezond zijn én blijven. Op deze manier creëren en stimuleren we een omgeving waarin het eigenlijk heel normaal is om te bewegen, waarin het eigenlijk de meest logische keuze wordt. *Bron: Nationaal Sportonderzoek (NSO), najaar 2017. Bewerking: Mulier Instituut
Blog - Overzicht - Interactieve beweegroute
Stel mij een vraag

Van traditioneel beheer naar maatschappelijke impact: hoe een beheerteam het...

Kim Opheij
3 april 2025

Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) gaven we samen met de gemeente Waalre en Vebego Groen een kijkje…

Lees meer

Waarom een goede groeiplaats cruciaal is voor gezonde stadsbomen

Arnold Meulenbelt
17 maart 2025

Gezonde stadsbomen beginnen bij een goede groeiplaats. Ontdek waarom groeiplaatskwaliteit essentieel is, hoe de Basis Kwaliteit Groeiplaatsen (BKG) bijdraagt aan…

Lees meer

Waarom bomen verplanten een slimme en duurzame keuze is

Marc Lansink
12 februari 2025

Het verplanten van bomen is een slimme manier om waardevolle bomen te behouden bij stadsontwikkeling of infrastructurele projecten. Maar hoe…

Lees meer