In de media

Mysterieze ‘’winterjas’’ voor de paardenkastanje in Vlaardingen

Datum: 9 november 2021

Wat gebeurde daar in de vroege ochtendschemering donderdag 28 oktober op de Julianasingel naast het Oranjepark in Vlaardingen? Stuk voor stuk kregen kastanjes een soort dekentjes omgeslagen als een warme omhelzing. Vatten de kastanjes soms een koudje? Tijd voor een toelichting!

Nee, de bomen hebben het niet koud,” reageert een betrokken groenbeheerder lachend, “maar we gaan ze wél opwarmen… De aanleiding is dat de paardenkastanjes in deze mooie laan besmet zijn met de kastanjebloedingsziekte.” Vlaardingen is al heel wat mooie bomen kwijt  geraakt aan deze ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. “De vaten in de stam raken verdicht, waardoor het sap door de schors naar buiten wordt geperst. Dit zie je dan als een soort bruine, stroperige plekken op de stam zitten. Rond deze bloedingen sterft de bast af, wat uiteindelijk terminaal is voor de boom.”

Experiment

Tot voor kort was er geen remedie voor de kastanjebloedingsziekte, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Dat is niet alleen een belangrijke ontwikkeling voor de nu behandelde kastanjes: “Er zijn op verschillende plekken kastanjes uit de laan weggezaagd en die willen we vervangen. We zaten met een dilemma: een andere boomsoort planten in een kastanjelaan is niet mooi. Maar als we weer kastanjes planten is de kans groot dat deze ook ziek worden. Daarom zijn we zij blij dat we nu hebben kunnen experimenteren. Als dit goed werkt, heeft deze mooie boomsoort wellicht weer een betere toekomst.”

Warmtedekentjes

Omdat de bomen aan de Julianasingel aangetast waren, was ingrijpen nodig. De gemeente is daarom in contact gekomen met Treehold en idverde Bomendienst. “Zij geven aan dat ze een manier hebben gevonden om de ziekte te bestrijden met infraroodstraling. Om de besmette plekken wikkelen ze matten. Deze worden gedurende een uur verwarmd op 43 graden. Zo kunnen we de bacterie doden, maar blijft de boom onbeschadigd,” aldus de groenbeheerder van gemeente Vlaardingen.

De Julianalaan en Binnensingel hebben in totaal nog 42 paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) staan, waarvan volgens de laatste controle bijna de helft besmet is met de ziekte.

890
Suzanne 240 x 240
Suzanne Klerkx

Medewerker Marketing en Communicatie, idverde Nederland

T: +31 411 62 20 36
E: suzanne.klerkx@idverde.nl

Pilot met verticaal hydroseeding gestart bij Yuverta mbo Houten

Meggie Olijslagers
24 april 2025

Onderwijs, bedrijfsleven en internationale partners bundelen krachten voor innovatieve vergroening van stedelijke gevels Op donderdag 4 april vond bij Yuverta…

Lees meer

Natuurinclusiviteit – van modewoord naar noodzaak

Albert Jan Kerssen
23 april 2025

Natuurinclusiviteit is een begrip dat steeds vaker opduikt in discussies over de gebouwde omgeving. Het klinkt aantrekkelijk en duurzaam, en…

Lees meer

Neem biodiversiteit al mee vanaf de initiatieffase

Coen Bal en Arjan Schoenmakers
15 april 2025

Natuurinclusief bouwen vergroot de kwaliteit van onze leefomgeving. Productmanager dak- en gevelgroen Coen Bal en Ecoloog Arjan Schoenmakers van idverde…

Lees meer