Beheer
onderhoud & gladheidsbestrijding

Het effect van groen in beeld

Datum: 29 maart 2017

“Stadsgroen meer waard dan woningbouw”

Dat is pas een uitspraak die het Wageningen Economic Research doet. Het groen in de stad draagt niet alleen bij aan een betere leefomgeving, maar is aantoonbaar noodzakelijk. Zo zelfs dat in een stad als Amsterdam de berekenbare waarde van de groene inrichting die van woningbouw overstijgt.
Het doet mij wel goed. Vanuit vele kanten zien wij de bevestiging komen dat wij als groenpromotors het bij het rechte eind hebben. Het besef dat wij met groen in onze bebouwde omgeving een doorslaggevende bijdrage aan een betere leefomgeving kunnen leveren dringt door. En dit alles wordt sterker door een gezamenlijke inspanning van alle belanghebbenden: de lokale overheid, ontwikkelaar, beleidsmaker, beheerder en vooral ook de bewoner.

EffectGesprek

Het effect is dat een groengebied, van stadspark tot natuur- en recreatiegebied, naast de ontwikkeling van natuurwaarden bijdraagt aan de sociale functie van openbare ruimte. Dat werd duidelijk tijdens ons eerste EffectGesprek dat gehouden is in De Groenzoom in Lansingerland/Pijnacker-Nootdorp. Het was een goed bezochte bijeenkomst. Vooral de betrokkenheid van de bewonersplatforms vond ik treffend. Dat gaat ons helpen. Wij hebben een aantal natuurdoelstellingen waar wij aan willen voldoen. Daar stemmen wij ons beheer op af en daarmee zijn wij op de goede weg. Maar vooral ook de sociale functie van dit gebied blijkt al groot te zijn, en tijdens dit EffectGesprek kregen wij nog veel inspirerende ideeën van de deelnemers. Wij worden afgerekend op basis van het behalen van de natuurdoelstellingen. Welke toename hebben wij weten te bereiken, wordt prima gemeten. Maar de waarde van groen met zijn sociale functie zou ik ook graag beter meetbaar zien.

Vergroten sociale functie

Samen met de gemeentes kunnen wij als groenexpert ook expert worden in de vergroting van de sociale functie van De Groenzoom en andere natuur- en recreatiegebieden. Daar moeten wij ook een unieke rol gaan pakken. Een grote bijdrage levert onze beheerder Cor Noorman al. Met de natuurwandeltochten weet hij de bezoekers te binden. “Ik wil deelnemers zoveel mogelijk laten genieten van al het moois dat moeder natuur te bieden heeft. Mijn inzet is erop gericht mensen in het hart te raken.” De samenwerking met de bewonersplatforms is al buitengewoon, maar gezien de bijeenkomst zijn er nog vele nieuwe initiatieven mogelijk. Dat leidde tot een uitspraak van onze projectleider Ben Groenen: ”We zijn erg blij met de input van alle professionals. Laten we hiermee voortborduren op huidige initiatieven in samenwerking met de lokale betrokkenen en het bestaande gebruikersplatform.” Daar gaan wij vorm aan geven!
De Groenzoom
Stel mij een vraag
Lars Tamboer

Lars Tamboer

Algemeen Manager

Van traditioneel beheer naar maatschappelijke impact: hoe een beheerteam het...

Kim Opheij
3 april 2025

Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) gaven we samen met de gemeente Waalre en Vebego Groen een kijkje…

Lees meer

Waarom een goede groeiplaats cruciaal is voor gezonde stadsbomen

Arnold Meulenbelt
17 maart 2025

Gezonde stadsbomen beginnen bij een goede groeiplaats. Ontdek waarom groeiplaatskwaliteit essentieel is, hoe de Basis Kwaliteit Groeiplaatsen (BKG) bijdraagt aan…

Lees meer

Waarom bomen verplanten een slimme en duurzame keuze is

Marc Lansink
12 februari 2025

Het verplanten van bomen is een slimme manier om waardevolle bomen te behouden bij stadsontwikkeling of infrastructurele projecten. Maar hoe…

Lees meer