De weerklokken luiden

Datum: 20 augustus 2024

Het klimaat verandert, dat merkt iedereen ondertussen elke dag. Hete periodes met veel zon worden afgewisseld door hevige neerslag in een korte tijd. Weerextremen beginnen het nieuwe normaal te worden en hebben veel invloed op onze omgeving. Door onze buitenruimtes te voorzien van een toekomstbestendige inrichting kunnen we de impact van deze weerextremen zichtbaar verminderen.

Langdurige droogte, extreme hitte, overvloedige regenval, het zijn de weersextremen waar ieder van ons de afgelopen periode mee is geconfronteerd. Er lijkt bijna geen tussenweg te zijn. Waar dit voorjaar in Nederland nog warmterecords behaalde, zo bleef de temperatuur richting de zomer laag. En waar vorig jaar nog een tekort aan water dreigde te ontstaan, heeft de grote hoeveelheid neerslag van dit jaar de natuur en de grondwaterstanden een flinke oppepper gegeven.

De weersextremen komen steeds meer in het nieuws. Zo stond een deel van de snelweg A1 een aantal weken geleden nog zo ver onder water door hevige regenval dat zelfs calamiteitenverkeer geen gebruik meer kon maken van deze route. Terwijl het de dagen daarvoor weer zo warm was, dat er op verschillende festivals maatregelen getroffen werden om het hoofd koel te houden bij bezoekers.

Deze extremen zijn een uitdaging voor het leefbaar houden van onze omgeving. Niet alleen in en rondom huis, maar ook de straat, in de wijk of op de route naar werk. Het doel is om voor 2050 heel Nederland toekomstbestendig in te richten. Dat vraagt nogal wat van de omgeving, maar ook van de inwoners en gebruikers.

Groenere oplossingen voor een klimaatbestendig Nederland

Naast bewustwording van klimaatverandering is het van belang om een gestructureerde aanpak te hanteren bij het toekomstbestendig maken van de buitenruimte. Dit begint met een grondige probleemanalyse, waarin de werkelijke oorzaken van klimaatuitdagingen worden geïdentificeerd. Pas dan kunnen integrale oplossingen worden gevonden die niet alleen symptomen aanpakken, maar ook de onderliggende problemen effectief oplossen.

Met Climadaptive kun je op een speelse manier inzicht krijgen op de beste weg naar een klimaatbestendig project. Meer weten? Ga naar: https://tinyurl.com/climadaptive
Met Climadaptive kun je op een speelse manier inzicht krijgen op de beste weg naar een klimaatbestendig project. Meer weten? Ga naar: https://tinyurl.com/climadaptive

Een integrale benadering is essentieel omdat klimaatverandering complexe en onderling verbonden problemen met zich meebrengt. Alleen door verschillende disciplines te combineren—van ecologie en waterbeheer tot stedenbouw en burgerparticipatie—kunnen we oplossingen vinden om de leefomgeving slimmer in te richten en klimaatuitdagingen aan te pakken. Zonder deze brede benadering bestaat het risico dat oplossingen slechts tijdelijk of beperkt effectief zijn of zelfs het probleem verschuiven.

Om zeker te weten dat de gekozen integrale oplossingen impact maken, maakt idverde NL gebruik van Green Impact Modelling. Met o.a. softwareprogramma’s als Tygron en i-Tree verkrijgen we inzicht in het effect van groene ontwerp- en beheer beslissingen. Op basis van dit inzicht kunnen we scenario’s uitwerken en integrale adviezen geven.

Met deze kennis kunnen we niet alleen plannen maken, maar ook de toekomstige impact nauwkeurig voorspellen, zodat Nederland op een verantwoorde en toekomstbestendige manier kan worden ingericht.

Julia van der Heijden
Julia van der Heijden

Adviseur Klimaatadaptatie, idverde Advies

T: 0348 507 110
E: julia.vd.heijden@idverde.nl

“Het klimaatprobleem is geen probleem voor morgen, maar wel een probleem voor gisteren.”
Julia van der Heijden

Julia van der Heijden

Projectvoorbereider

Van traditioneel beheer naar maatschappelijke impact: hoe een beheerteam het...

Kim Opheij
3 april 2025

Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) gaven we samen met de gemeente Waalre en Vebego Groen een kijkje…

Lees meer

Waarom een goede groeiplaats cruciaal is voor gezonde stadsbomen

Arnold Meulenbelt
17 maart 2025

Gezonde stadsbomen beginnen bij een goede groeiplaats. Ontdek waarom groeiplaatskwaliteit essentieel is, hoe de Basis Kwaliteit Groeiplaatsen (BKG) bijdraagt aan…

Lees meer

Waarom bomen verplanten een slimme en duurzame keuze is

Marc Lansink
12 februari 2025

Het verplanten van bomen is een slimme manier om waardevolle bomen te behouden bij stadsontwikkeling of infrastructurele projecten. Maar hoe…

Lees meer