Nationale buitenspeeldag: Tijd om naar buiten te gaan!

Datum: 12 juni 2024
Hoera! De temperaturen stijgen, de zon schijnt vaker en de dagen zijn langer. Tijd om naar buiten te gaan! Natuurlijk kun je een dag naar het strand, bos of hei, of een klompenpad lopen, een wandeling in een natuurgebied volgen, een fietstocht maken of kikkerdril zoeken. Dit kost echter voorbereiding en vrije tijd.
Ga daarom gewoon in je eigen wijk naar buiten! In de meeste wijken in Nederland zijn speelplekken waar volwassenen elkaar ontmoeten en kinderen samen spelen. Maar denk verder dan de schommel en wipkip. Neem stoepkrijt mee en laat de kinderen een parcours maken op de stoep, dat iedereen, inclusief volwassenen, kan volgen. Springen, balanceren, rennen en hinkelen, alles kan. Of neem waterballonnen mee voor een groot watergevecht waarbij iedereen mag meedoen! Heb je geen materialen? Speel dan ouderwets verstoppertje, tikkertje of Anna-Maria-Koekoek. Volwassenen mogen gerust meedoen. Leg de spelregels uit, doe het voor, en voor je het weet doe je gezellig mee. Plezier beleven aan samen buitenspelen stopt nooit.
9

Buitenspelen in het groen is gezond!

Buitenspelen is ontzettend gezond en maakt je blij! Van buitenspelen word je fit, veerkrachtig, lenig en soepel. Het is ook waardevol voor je sociale leven, omdat je makkelijker contact legt tijdens een spelletje.
Onderzoek van Jolanda Maas toont aan dat spelen in het groen, zoals in parken en natuurgebieden, aanzienlijke gezondheidsvoordelen heeft. Het verbetert niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid, voor zowel jong als oud. Door in de natuur te spelen, verminderen stress en angstgevoelens en neemt het gevoel van welzijn toe. Woensdag 12 juni is het nationale buitenspeeldag. Claim deze dag de straat, stoep, het hofje en het pleintje, nodig iedereen uit om mee naar buiten te gaan en samen te spelen!
20508
“Echte avonturen kun je niet downloaden. Laat alle kinderen buiten spelen. ”

Andere blogs

Groene daken Vogelbuurt
Groendak & Gevelgroen
Groen onderhoud op hoogte vraagt om vakwerk
In stedelijke omgevingen winnen daktuinen steeds meer aan populariteit. Ze brengen niet alleen groen terug in de stad, maar helpen ook bij waterbeheer, het tegengaan van hittestress en het verhogen van de biodiversiteit. Wanneer we spreken over daktuinen, maken we vaak onderscheid tussen..
Lees meer
Weerklokken luiden
idverde Advies
De weerklokken luiden
Het klimaat verandert, dat merkt iedereen ondertussen elke dag. Hete periodes met veel zon worden afgewisseld door hevige neerslag in een korte tijd. Weerextremen beginnen het nieuwe normaal te worden en hebben veel invloed op onze omgeving. Door onze buitenruimtes te voorzien van een toekomstbestendige inrichting kunnen we de impact van deze weerextremen zichtbaar verminderen.
Lees meer
Meer blogs

Van traditioneel beheer naar maatschappelijke impact: hoe een beheerteam het...

Kim Opheij
3 april 2025

Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) gaven we samen met de gemeente Waalre en Vebego Groen een kijkje…

Lees meer

Waarom een goede groeiplaats cruciaal is voor gezonde stadsbomen

Arnold Meulenbelt
17 maart 2025

Gezonde stadsbomen beginnen bij een goede groeiplaats. Ontdek waarom groeiplaatskwaliteit essentieel is, hoe de Basis Kwaliteit Groeiplaatsen (BKG) bijdraagt aan…

Lees meer

Waarom bomen verplanten een slimme en duurzame keuze is

Marc Lansink
12 februari 2025

Het verplanten van bomen is een slimme manier om waardevolle bomen te behouden bij stadsontwikkeling of infrastructurele projecten. Maar hoe…

Lees meer