De beleving en het gebruik van bewoners bepalen het succes van de buitenruimte. Veel gemeenten hebben dit echter nog onvoldoende in beeld. Om de beleving van de bewoners beter in beeld te krijgen, heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel besloten om een belevingsonderzoek te laten uitvoeren in de woonwijk Lansingh-Zuid. Dit onderzoek geeft de gemeente een compleet beeld van de actuele staat van de wijk op aspecten als veiligheid, toegankelijkheid en leefbaarheid. Met de resultaten van dit onderzoek als uitgangspunt, kan de gemeente haar maatregelen veel beter afstemmen op de beleving van bewoners.
Mooi evaluatiemoment
In 1995 is gestart met de bouw van de wijk Lansingh-Zuid. Dit jaar is de laatste fase van deze wijk afgerond. De gemeente heeft BTL Advies daarom gevraagd om de originele plannen te vergelijken met de realiteit. Wat is nu echt gerealiseerd? En wat vinden de bewoners van het resultaat? De meningen van de bewoners zijn gespiegeld aan een uitgebreide en objectieve dataset van onder andere demografische gegevens, topografische kaarten, verkeerstellingen en onderzoeken naar luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Onze aanpak zorgt ervoor dat de gemeente inzicht heeft in zowel de beleving van de inwoners, als een objectieve verklaring krijgt waarom de buitenruimte op deze manier wordt beleefd. Marco Oosterwijk, wethouder van de gemeente Krimpen aan den IJssel: “Door de harde kant (data) en de zachte kant (beleving bewoners) te combineren worden wij geholpen om een goede afweging te maken. Op basis hiervan kunnen wij maatregelen nemen om de wijk beter af te stemmen op de wensen van de bewoners”.
Nieuw onderzoek
De gemeente is erg tevreden over het onderzoek en heeft BTL Advies gevraagd een tweede belevingsonderzoek uit te voeren, ditmaal in de wijk Langeland. Omdat dit onderzoek aan de basis staat van een nieuwe herinrichting doet BTL Advies ook onderzoek naar nieuwe thema’s als klimaatadaptatie, energietransitie en levensloopbestendigheid. Zo wordt de wijk aan de hand van een gedegen onderzoek voorbereid op de toekomst.
Buitenruimte & Maatschappij
De belevingsonderzoeken maken deel uit van een bredere ontwikkeling waarin het gebruik en de beleving van de buitenruimte steeds belangrijker wordt . De vraag is alleen hoe je dit meetbaar maakt.. Samen met Buro CITE hebben wij de aanpak Buitenruimte & Maatschappij ontwikkeld. Hiermee integreren we technische en gebruiksaspecten. Aan de algemeen bekende technische meetlatten zoals de beeldcatalogus CROW, voegen we nieuwe instrumenten toe: de belevingsapp en de inspectie-app voor gebruikskwaliteit. Zo maken we o.a. toegankelijkheid, sociale veiligheid, belevingswaarde, aantrekkelijkheid en leefbaarheid meetbaar.
Wilco van Heerewaarden
Vestigingsmanager, idverde Advies
T: 06 23 51 93 37
E: wilco.v.heerewaarden@idverde.nl